مقالات عمومی

معرفی پروتکل KNX

Introducing KNX Protocol Smart Home System

همانطور که می‌دانیم پروتکل‌ خانه هوشمند، زبانی است که دستگاه‌ها و تجهیزات هوشمند برای برقراری ارتباط با یکدیگر از آن استفاده می‌کنند. این ارتباط برای هوشمندسازی خانه ضروری است، زیرا تمامی فعالیت‌هایی که این تجهیزات در انجام می‌دهند بر بستر و پایه‌ی انواع پروتکل‌های خانه هوشمند صورت می‌گیرد.

پروتکل KNX چیست؟

یکی از مهم‌ترین پروتکل‌های جهانی در تکنولوژی خانه هوشمند، پروتکل KNX است. KNX در واقع یک استاندارد بین-المللی شناخته شده و جهانی است و منحصرا برای اجرای خانه هوشمند و کنترل ساختمان طراحی شده است. متن باز یا open source بودن از مزیت‌های این پروتکل محبوب است.

پروتکل KNX یک راه‌حل جامع و مقرون به صرفه برای فراهم کردن آسایش و امنیت در ساختمان‌های نوساز و یا در حال بازسازی است. برخلاف سیستم برق متداول که سالیان دراز هیچگونه پیشرفتی نداشته و در آن هر مصرف کننده به صورت مجزا کنترل می‌شود، این تکنولوژی، سیستم‌های مجزای ساختمان را در قالب یک شبکه ترکیب کرده و مدیریت یکپارچه‌ی این سیستم‌ها را بدون نیاز به پردازشگر مرکزی عملی می‌سازد. همچنین برخلاف پروتکل­‌های اختصاصی که فقط سازنده از آن‌ها پشتیبانی می­‌کند، KNX یک استاندارد جهانی باز با بیش از 300 سازنده مختلف است که محصولاتی را تولید می­‌کنند که همگی به صورت یکپارچه و با هم کار می‌­کنند.

در این ویدیو به طور جامع به معرفی پروتکل KNX پرداخته شده است.

نمایندگی محصولات و تجهیزات KNX

معرفی پروتکل KNX

KNX کمک می‌کند سیستم‌های سرمایش و گرمایش، روشنایی، پرده و کرکره، سیستم امنیتی، سیستم تهویه مطبوع و …، در یک شبکه یکپارچه قرار بگیرند. توسط این تکنولوژی کاربر در داخل و یا خارج از ساختمان از هر نقطه می‌تواند کنترل و مدیریت کامل برساختمان و اجزای آن داشته باشد. سیستم‌­های KNX برای خانه‌­های هوشمند و ساختمان­‌های تجاری علاوه بر ارائه کنترل بهتر و راحت­‌تر، به طور همزمان با نظارت و تنظیم مداوم عملکرد هر دستگاه متصل به KNX، هزینه‌­های انرژی را به طور قابل توجهی کاهش می­‌دهد. استفاده از این تکنولوژی امکانات بسیار وسیع و مقرون به صرفه را به سادگی قابل اجرا کرده است!

KNX یک فناوری استاندارد و پایدار است و قابل اجرا درهرنوع پروژه ساختمانی است.

انجمن KNX

انجمن KNX در سال 1999 در بروکسل پایتخت بلژیک پایه گذاری شد و هم اکنون 80% بازار‌های اروپایی را در اختیار دارد.

در واقع KNX در سال 1990 پس از شروع مسائل زمان بر و پرهزینه و عدم امکان ارتباط سیستم‌های کنترلگر با یکدیگر توسعه یافت. از آن زمان به بعد این پروتکل جهانی، استانداردی برای کنترل خانه با بیش از 300 شرکت سازنده شده است، که نزدیک به 50000 شریک و تقریباً 400 مرکز آموزشی در سراسر جهان دارد.

استانداردهای KNX توسط بسیاری از تولید کنندگان بین المللی پذیرفته شده است که در کنار یکدیگر، مجموعه‌ی وسیعی از محصولات هوشمندسازی را برای طیف وسیعی از برنامه‌های کنترل ساختمان ارائه می‌دهند. برنامه‌هایی از قبیل روشنایی، سرمایش و گرمایش، آلارم‌ها، سیستم‌های صوتی تصویری، لوازم خانگی، پرده / کنترل خورشیدی و کنترل خودکار پنجره، ایجاد سناریو، مدیریت و کنترل انرژی و … .

چرا پروتکل KNX؟

یكی از مهم‌ترین نگرانی‌ها در بحث هوشمند‌سازی ساختمان و یا خانه هوشمند، طول عمر سیستم است و اینکه آیا امکان پشتیبانی از این سیستم به صورت مادم العمر وجود دارد. با پروتکل KNX این موضوع کاملا تضمین می‌شود. زیرا شرکت‌های آموزش دیده و تایید شده در سراسر جهان در همه‌ی سطوح، پروژه‌های کوچک و بزرگ، از یک خانه کوچک تا یک فرودگاه بین المللی را پشتیبانی می‌کنند.

استفاده‌ی بهینه از منابع انرژی محدود جهان بسیار مهم است. سیستم کنترل هوشمند روشی بسیار مقرون به صرفه برای اطمینان از مصرف انرژی است و می‌تواند تا 60 درصد مصرف انرژی را کاهش دهد. به عنوان مثال، یک سیستم کنترل روشنایی KNX می‌تواند به سادگی تنظیم شود که چراغ را در هنگام حضور افراد در اتاق روشن کند یا در صورت وجود نور کافی‌ در محیط، می‌تواند نسبت به خاموش کردن چراغ‌ها تصمیم بگیرد.

انعطاف‌پذیری یک مزیت قدرتمند در KNX است. نیازها در محیط خانه و ساختمان به صورت مداوم تغییر می‌کند و راه حل آن، انعطاف‌پذیری در برابر این تغییرات است. ساختمان‌های مدرن به طور مداوم در حال انطباق و تغییر متناسب با نیازهای افراد هستند. با توجه به این نکته، سیستم کنترل باید انعطاف پذیر باشد.

با KNX، برای مشکلاتی از قبیل تغییر کاربری، تنظیم مجدد و … دیگر جای نگرانی نیست. یک سیستم تحت پروتکل KNX به سادگی توسط یک متخصص با لپ تاپ قابل برنامه ریزی مجدد است. گروه مهندسی خانه هوشمند هیربد با استفاده از استاندارد جهانی KNX آماده ارائه خدمات هوشمند‌سازی همراه با مشاوره تخصصی رایگان و بازدید حضوری از پروژه شما عزیزان می‌باشد.

تکنولوژی KNX

این سیستم نیازی به یک بخش کنترل مرکزی مانند PC ندارد، زیرا همه‌ی تجهیزات BUS یک سیستم هوشمند مخصوص به خود دارند. بنابراین این سیستم قابلیت اجرا در پروژه‌های کوچک مانند آپارتمان‌ها و هم پروژه‌های بزرگ مثل هتل‌ها را دارد، و در صورتی که نیاز به استفاده از تعداد زیادی تجهیزات در این سیستم باشد، یک کابل کنترل به هم تابیده به نام Twisted Pair به صورت موازی با کابل 230 ولت قرار داده می‌شود.

سیستم مذکور دارای مزایایی است که در زیر به آن اشاره می‌کنیم.

  • مقدار کابل مورد استفاده در مقایسه با تکنولوژی های نصب سنتی به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می‌یابد.
  • تعداد عملکرد‌های احتمالی سیستم افزایش می‌یابد.
  • روش نصب، آسان‌تر و شفاف‌تر است.
  • مقرون به صرفه.

وظیفه کابل KNX

شبکه باس KNX از نوعی کابل ویژه جهت سیم کشی کل باس و برقراری اتصال به تجهیزات دیگر استفاده می‌کند. این کابل را با توجه به پوشش سبز رنگ و آرم KNX درج شده روی آن شناسایی می‌کنند. این کابل در اصل یک سیم زوج به هم تابیده با سطح مقطع به رنگ‌های قرمز و مشکی و عایق شده می‌باشد. علاوه بر این یک زوج سیم عایق شده دیگر نیز به رنگ‌های سفید و زرد وجود دارد که به عنوان یدک و یا برای تغذیه کمکی تجهیزات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایای استفاده از پروتکل KNX

  • استانداردی بین المللی برای اتوماسیون خانه هوشمند و کنترل ساختمان
  • نرم افزار منحصر به فرد ETS برای طراحی، برنامه ریزی و راه اندازی سیستم‌های تحت KNX
  • ارائه محصولات با کیفیت بالا منطبق با استاندارد ISO9002
  • قابلیت همکاری و تعامل با محصولات دارای پروتکل KNX
  • پشتیبانی از انواع حالت­‌های پیکربندی مختلف
  • پشتیبانی از انواع مختلفی از رسانه­‌های ارتباطی
  • سرعت بالا در تبادل داده‌ها
  • قابل پیاده‌سازی در هر ساختمانی اعم از مسکونی، تجاری، صنعتی و …
  • سازگار و انطباق پذیر با سایر سیستم‌ها
  • مصرف بهینه انرژی
  • ایجاد امنیت و ایمنی در سطح بالا
  • ایجاد آسایش و راحتی در سبک زندگی

طراحی سیستم‌های KNX

هنگامی که شخص در حال ترک کردن ساختمان است، با استفاده از این سیستم، چراغ‌ها، منابع آب و کلیه لوازم برقی غیر فعال وسیستم هشدارفعال می‌شود.
درهر محیطی که این سیستم اجرا شده است، مثل محیط‌‌های مسکونی، تجاری اداری، سالن‌های کنفرانس و غیره، می‌توان نور چراغ‌ها را بر اساس برنامه‌ی مشخص و دلخواه تنظیم کرد. با بکار بردن این روش در ساختمان‌های اداری و با نصب تنها یک حسگر روشنایی در هر طرف ساختمان می‌توان تا 75% در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.
با برقراری ارتباط بین تاسیسات KNX و شبکه‌های تلفن، کاربر قادر به کنترل تجهیزات از طریق دستگاه موبایل خود است. سیگنال‌های هشدار نیز به هر شماره دلخواه قابل ارسال است، و همچنین می‌توان از طریق تلفن موبایل تاسیسات KNX را برنامه‌ریزی نمود. در نتیجه زمان مورد نیاز جهت تعمیر و نگهداری سیستم‌های هوشمند به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد.
امکان تقسیم یک فضا به چند فضای مجزا با استفاده از تاسیسات KNX نظیر Partition wall وجود دارد. این تاسیسات کلید‌ها و سوییچ‌های مربوط به هر فضا را با توجه به آدرس‌های وارد شده شناسایی می‌نمایند. در نتیجه یک فضا بدون نیاز به تغییر در سیستم کابل کشی قابل تبدیل به چند فضای مجزا است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *