دسته‌بندی نشده

سیستم برق هوشمند ساختمان

سیستم برق هوشمند

امروزه، هوشمندسازی ساختمان‌ها از جمله بزرگ‌ترین چالش‌ها و فرصت‌ها در زمینه‌ی مهندسی برق و مکانیک است. یکی از مولفه‌های کلیدی هوشمندسازی ساختمان، سیستم برق هوشمند است که با اتصال و کنترل مرکزی دستگاه‌ها و تجهیزات برقی، به ساخت خانه‌های هوشمند کارآمد کمک می‌کند. اگر میخواهید اطلاعاتی درباره‌ی سیستم برق هوشمند و عملکرد آن بدانید، یا اینکه چرا به سیستم برق کشی هوشمند نیاز داریم و آیا هزینه‌های سیستم برق هوشمند مقرون به صرفه است یا خیر، تا انتهای این مقاله با ما همرا باشید.

برق هوشمند

سیستم برق هوشمند چیست؟

سیستم برق هوشمند یک تکنولوژی جدید در زمینه هوشمندسازی است که با استفاده از اینترنت اشیاء (IoT)، هوش مصنوعی و سایر ارتباطات باسیم یا بی‌سیم، قابلیت کنترل و مدیریت هوشمند تجهیزات برقی مختلف نظیر پریز هوشمند، کلید هوشمند، سنسورها و سایر تجهیزات هوشمند موجود را دارد. همچنین به کاربران اجازه می‌دهد تا به صورت کنترل از راه دور و از طریق پلتفرم‌های کنترلی، دستگاه‌های برقی را روشن و خاموش کنند، برنامه‌های زمانبندی هوشمند را تنظیم کنند و حتی با استفاده از دستیارهای صوتی (کنترل صوتی) و هوش مصنوعی، تجهیزات را مدیریت کنند. با استفاده از این سیستم، بهره‌وری بهتری در مصرف انرژی انجام می‌گیرد، امنیت خانه هوشمند افزایش می‌یابد و کاربران تجربه‌ی جدید و منحصر به‌فردی را با زندگی در خانه هوشمند خواهند داشت.

عملکرد سیستم برق هوشمند چگونه است؟

نحوه عملکرد سیستم برق هوشمند ساختمان به این صورت است که با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های ارتباطی، اینترنت اشیا، دستگاه‌ها و تجهیزات برقی را در ساختمان مدیریت و کنترل می‌کند. این مدیریت و کنترل از طریق یک مرکز کنترل، شبکه‌های بی‌سیم و اینترنت برای ارتباط با دستگاه‌ها انجام می‌شود.

کنترل هر دستگاه یا وسیله‌‌ی برقی که به این سیستم متصل شود، از طریق سنسورها، الگوریتم‌های هوش مصنوعی و میکروکنترلرها انجام‌ می‌شود. از طریق نرم‌افزارهای مخصوص، می‌توان وسایل برقی را به طور همزمان یا زمان‌بندی‌شده روشن و خاموش کرد، سناریوهایی برای عملکردهای مختلفی را تعریف کرد و حتی از طریق دستورات صوتی، دستگاه‌ها را مدیریت کنند. همچنین، با این سیستم می‌توان با سایر دستگاه‌های هوشمند در ساختمان هماهنگ شد. با این کنترل هوشمند، می‌توان بهره‌وری در مصرف انرژی و امنیت خانه را افزایش داد و به طور کلی تجربه‌‌ی استفاده راحت و آسان از دستگاه‌ها و تجهیزات برقی در ساختمان هوشمند را بهبود بخشید.

برق هوشمند

مزایای سیستم هوشمند برق ساختمان

بهره‌وری بهتر از انرژی
با قابلیت کنترل وسایل و تجهیزات الکتریکی امکان استفاده بهتر و کارآمدتر از انرژی را فراهم است. مدیریت انرژی، برنامه ریزی زمانی دستگاه‌های هوشمند و حتی کنترل از راه دور، باعث می‌شود مصرف‌کنندگان هزینه‌های انرژی را به حداقل برسانند.

امنیت و حفظ حریم شخصی
این سیستم با توجه به دارا بودن ویژگی‌های امنیتی، از دسترسی‌های غیرمجاز جلوگیری کرده و حفاظت از حریم خصوصی ساکنان را افزایش می‌دهد‍. ویژگی‌هایی مانند: رمزنگاری اطلاعات، سنسورهای تشخیص حرکت و دوربین‌های مداربسته (نظارت تصویری)

هماهنگی و قابلیت اتصال با سایر سیستم‌ها
این سیستم قابلیت اتصال با سایر سیستم‌های خانه هوشمند مانند سیستم‌های روشنایی، سیستم‌های سرمایش گرمایش، سیستم‌های امنیتی و … را دارد. همچنین می‌تواند هماهنگ با این سیستم‌ها عمل کند. این ویژگی اتصال‌پذیری به عملکرد جامع‌تر و یکپارچه‌تر در ساختمان هوشمند کمک می‌کند.

کنترل  مرکزی تجهیزات
این سیستم این امکان را فراهم می‌کند تا با استفاده از پلتفرم‌های کنترلی مرکزی، کنترل از راه دور (موبایل یا تبلت) یا دستیار صوتی، به صورت همزمان تمامی دستگاه‌ها و لوازم برقی را کنترل و مدیریت کرد. این ویژگی به کاربران امکان ایجاد تجربه‌ی مدیریتی متفاوت را می‌دهد.

ارتقاء استانداردهای زندگی
کنترل همه چیز از راه دور، سناریوهای مختلف هوشمند، ویژگی‌های بالای امنیتی و ارتقاء رابط کاربری بالای کاربران و سیستم‌ها و … همگی به معنای بهبود کیفیت زندگی در ساختمان هوشمند است.

تفاوت سیستم برق هوشمند با سیستم برق معمولی

مشخصا برق هوشمند، سیستمی پیشرفته‌ است که از تکنولوژی‌ها وارتباطات هوشمند برای عملکرد بهینه‌تر و مدیریت بهتر انرژی برق استفاده می‌کند. اما سیستم برق معمولی یا غیرهوشمند، همان کاربرد روش‌های سنتی و معمولی برای تأمین و توزیع نیروی برق است.

برخی از تفاوت‌های مهم این دو سیستم در زیر آمده است.

سیم کشی: مسلما نوع سیم کشی ساختمان هوشمند و معمولی و هزینه‌ی های اجرا در این دو باهم تفاوت دارد. ممکن است هر بخش خانه هوشمند نیاز به سیم کشی داشته باشد، مثلا برای تلویزیون، پرده برقی، سیستم صوتی سیم کشی مخصوص باید صورت بگیرد. اما این موارد در یک سیستم برق معمولی ضروری نیست و عملا به کار نمی‌آید.

مدیریت مصرف انرژی: سیستم برق هوشمنداین امکان را برای کاربر فراهم می‌کند تا مصرف انرژی به صورت بهینه مدیریت کند و انرژی برق بیهوده مصرف نگردد. مثلا سیستم‌های هوشمند تجهیزات الکترونیکی را در صورت عدم استفاده یا عدم حضور افراد در خانه یا اتاق خاموش می‌کنند.

اتصالات و کنترل: سیستم برق هوشمند به لحاظ برخورداری از تکنولوژی‌های هوشمند، از اتصالات پیشرفته‌تری استفاده می‌کند تا کاربر بتواند تجهیزات برقی را از راه دور نیز کنترل کند. مثلا از طریق اینترنت، شبکه‌های بی‌سیم و بلوتوث. اما، در سیستم برق معمولی معمولاً تجهیزات به صورت مستقیم کنترل می‌شوند.

انعطاف‌پذیری: این تفاوت به این مفهوم است که کاربر قادر است به سیستم برق هوشمند خانه‌ی خود تجهیزات یا قطعات جدیدی اضافه کند و آنها را به سیستم خانه هوشمند متصل کند.اما در مقابل، سیستم برق معمولی محدودیت و انعطاف‌پذیری کمتری دارد.

امنیت: در سیستم برق هوشمند، به دلیل ارتباطات اینترنتی و شبکه‌های بی‌سیم، امینت بیشتری نیاز است تا از حملات سایبری جلوگیری شود. اما، در سیستم برق معمولی به دلیل عدم اتصال به اینترنت، امنیت کمتری برای حملات سایبری مورد نیاز است.

هزینه: مشخصا در سیستم برق هوشمند به دلیل هزینه‌های نصب و راه‌اندازی توسط نیروی متخصص و همچنین متفاوت بودن تجهیزات هزینه بالاتری باید پرداخت گردد.

هزینه نصب و راه‌اندازی هوشمندسازی برق ساختمان

جواب این سوال به چندین عامل بستگی دارد و به طورکلی نمی‌توان گفت که برق هوشمند مقرون به صرفه هست یا خیر. در ادامه برخی از این عوامل بررسی شده است:

نوع و اندازه سیستم: سیستم‌های برق هوشمند می‌توانند متشکل از چند دستگاه کوچک و محدود باشند یا اینکه شامل سیستم‌های بزرگتر و پیچیده‌تری باشند که کل خانه و تجهیزات برقی را دربربگیرند. تجهیزات برقی و تجهیزات مورد نیاز برای نصب بر اساس اندازه و پیچیدگی سیستم مورد نظر متفاوت خواهد بود.

نوع و برند تجهیزات: قیمت تجهیزات برق هوشمند قطعا بسته به نوع و برندشان متفاوت خواهد بود. تجهیزات با برندهای معروف و معتبر هزینه‌ی بالاتری دارند و همانطور که مسلم است کیفیت و عملکرد بهتری نیز دارند.

هزینه نصب و نیروی متخصص: نصب و راه‌اندازی این سیستم، نیاز به نیروی ماهر و متخصص برای نصب و تنظیم سیستم دارد که این عامل در افزایش هزینه‌ها تاثیر دارد.

صرفه‌جویی در انرژی: اصلی‌ترین دلایل استفاده از سیستم برق هوشمند، صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. همین عامل در طولانی‌مدت می‌تواند هزینه‌های انرژی را کاهش دهد.

تعمیر و نگهداری: هزینه‌های تعمیر و نگهداری سیستم برق هوشمند هم همیشه باید مدنظر قرار گیرد.

برای ارزیابی و برآورد کامل هزینه‌ها و بهره‌وری سیستم، نیاز به بررسی موارد خاص هر پروژه هست. شما می‌توانید قبل از اقدام به نصب و راه‌اندازی برق هوشمند، با متخصصان خانه هوشمند هیربد در ارتباط باشید تا تصمیمات بهتر و انتخاب هوشمندانه‌ای انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *